Weekend zapowiada się dość pracowicie i smakowicie ;) Będzie letnia klasyka z owocami oraz tort tiramisu. Zaczynam więc do biszkoptu. Przepis zaczerpnięty od niezawodnej Dorotuś.
Składniki na biszkopt:
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodawać po kolei żółtka. Mąki przesiać i wymieszać ze sobą, powoli wmieszać w ubitą wcześniej masę (korzystałam z miksera na wolnych obrotach).
Spód tortownicy (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze 160°C przez 40 minut (pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest już gotowe).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i w z wysokości około 60 cm upuścić na podłogę ( w formie). Odstawić do ostygnięcia do uchylonego piekarnika. Ciasto wyjąć z formy jak całkowicie wystygnie. Boki można oddzielić nożykiem.
Mimo iż nie używałam proszku do pieczenia biszkopt urósł do krawędzi tortownicy i nie opadł.
Mimo iż nie używałam proszku do pieczenia biszkopt urósł do krawędzi tortownicy i nie opadł.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz