Biszkopt

Weekend zapowiada się dość pracowicie i smakowicie ;) Będzie letnia klasyka z owocami oraz tort tiramisu. Zaczynam więc do biszkoptu. Przepis zaczerpnięty od niezawodnej Dorotuś.



Składniki na biszkopt:


  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 mąki ziemniaczanej


Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodawać po kolei żółtka. Mąki przesiać i wymieszać ze sobą,  powoli wmieszać w ubitą wcześniej masę (korzystałam z miksera na wolnych obrotach).

Spód tortownicy (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze 160°C przez 40 minut (pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest już gotowe). 

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i w z wysokości około 60 cm upuścić na podłogę ( w formie). Odstawić do ostygnięcia do uchylonego piekarnika. Ciasto wyjąć z formy jak całkowicie wystygnie. Boki można oddzielić nożykiem.

Mimo iż nie używałam proszku do pieczenia biszkopt urósł do krawędzi tortownicy i nie opadł. 

Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz