Owocowego szaleństwa ciąg dalszy ;) Po ciężkim torcie czas na coś lżejszego. Tym razem tarta z budyniowym kremem i sezonowymi owocami :)
Kruchy spód:
Kruchy spód:
- 200 g mąki
- 130 g zimnego masła
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 jajko
Krem budyniowy
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 2,5 szklanki mleka
- 60 g miękkiego masła
- 3 łyżki mąki
- 6 łyżek cukru
Dodatkowo
- owoce
Mąkę przesiać i wyrobić w misce razem z pokrojonym masłem, cukrem, jajkiem i solą. Ja ciasto wyrabiam ręcznie, ale można też w mikserze. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki.
Formę posmarować masłem i posypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość 1/2 cm i przełożyć do formy. W kilku miejscach nakłuć ciasto widelcem. Piec w temperaturze 190°C przez 20-25 minut. Ciasto powinno mieć złocisty kolor, a brzegi powinny być lekko przypieczone. Spód odstawić do ostygnięcia.
Budyń wraz z mąką rozpuścić w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko wraz z cukrem podgrzać i w momencie kiedy mleko zacznie się gotować dodać zimne mleko z wymieszanym budyniem i mąką. Budyń odstawić do ostygnięcia i szczelnie przykryć folią spożywczą. Dzięki temu na powierzchni nie pojawi się kożuch.
Gdy budyń już wystygnie wymieszać go z miękkim masłem, najlepiej używając do tego miksera.
Gotową masę przełożyć na wystudzony kruchy spód i posypać owocami.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz