Key Lime Pie

Kolejna letnia inspiracja. Coś dla fanów cytrusów i Key West ;) Cudowne, harmonijne połączenie smaków. Tarta jest bardzo słodka, a jednocześnie kwaskowa, a co najważniejsze banalnie prosta w wykonaniu.






Spód:

  • 200 g ciastek typy Digestive
  • 70 g roztopionego masła


Nadzienie:

  • 4 żółtka
  • 400 g słodkiego mleka skondensowanego
  • 1 łyżka otartej skórki z limonki
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki (3- 5 szt)

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej



Ciastka pokruszyć na piasek. Używam do tego foliowej torebki i wałka do ciasta. Pokruszone ciastka przesypać do miski i połączyć z rozpuszczonym masłem.

Formę na tartę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Spód i boki wyłożyć masą ciasteczkową. Wyrównujący i dociskając je do formy. Odstawić i w tym czasie przygotować nadzienie (w wielu przepisach spód przed dodaniem nadzienia jest wcześniej pieczony, ja zrezygnowałam z tej czynności).

Żółtka ubić na jasną puszystą masę. Dodać mleko skondensowane, otartą skórkę, sok z limonek i zmiksować. Masę wylać na kruchy spód.

Piec przez 20 minut w temperaturze 170°C (150°C  z termoobiegiem).

W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier oraz mąkę. Na upieczone ciasto wyłożyć ubitą masę i piec przez kolejne 20 minut. Ważne żeby beza na wierzchu była krucha.

Wystudzić i wstawić na całą noc do lodówki. Podawać całkowicie schłodzoną.

Smacznego!





Oryginalny przepis pochodzi od Dorotuś

0 komentarze:

Prześlij komentarz