Placek z brzoskwiniami

Przed nami długi weekend, a pogoda sprzyja piknikowaniu. Grzech siedzieć w domu ;) Placek w jednorazowej aluminiowej formie idealnie nadaje się na spacery, wypady za miasto czy jako prowiant w podróży. Będzie prosto, szybko i smacznie :)

Przepis dostałam od mamy, a towarzyszy nam już od wielu lat :)




Składniki:


  • Puszka brzoskwini
  • Laska wanilii
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki
  • 1 małe opakowanie migdałów w płatkach

Dodatkowo:

  • Prostokątna jednorazowa foremka aluminiowa

Brzoskwinie odsączyć z syropu. Połówki pokroić na plasterki. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie zmiksować z mlekiem i olejem. Dodać nasiona wanilii, mąkę oraz proszek do pieczenia i ucierać gęste gładkie ciasto.

Foremkę nasmarować masłem i przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć plasterki brzoskwini i posypać migdałami w płatkach

Piec 30-40 minut w temperaturze 175°C.

Nie wyciągać z foremki- dzięki niej ciasto nie pokruszy się w podróży.



Smacznego!





0 komentarze:

Prześlij komentarz