Przed nami długi weekend, a pogoda sprzyja piknikowaniu. Grzech siedzieć w domu ;) Placek w jednorazowej aluminiowej formie idealnie nadaje się na spacery, wypady za miasto czy jako prowiant w podróży. Będzie prosto, szybko i smacznie :)
Przepis dostałam od mamy, a towarzyszy nam już od wielu lat :)
Składniki:
Smacznego!
Przepis dostałam od mamy, a towarzyszy nam już od wielu lat :)
Składniki:
- Puszka brzoskwini
- Laska wanilii
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g mąki
- 1 małe opakowanie migdałów w płatkach
Dodatkowo:
- Prostokątna jednorazowa foremka aluminiowa
Brzoskwinie odsączyć z syropu. Połówki pokroić na plasterki. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie zmiksować z mlekiem i olejem. Dodać nasiona wanilii, mąkę oraz proszek do pieczenia i ucierać gęste gładkie ciasto.
Foremkę nasmarować masłem i przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć plasterki brzoskwini i posypać migdałami w płatkach
Piec 30-40 minut w temperaturze 175°C.
Nie wyciągać z foremki- dzięki niej ciasto nie pokruszy się w podróży.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz