Domowe lody

Przed nami kolejna fala upałów więc cóż może być lepszego niż domowe lody!? :) Przepis jest banalnie prosty, a co najważniejsze, lody robimy bez użycia maszynki. Ja od razu zrobiłam waniliowe i czekoladowe :) Z bazowego przepisu uzyskamy lody śmietankowe więc zachęcam do dalszych eksperymentów smakowych ;) Zaczynamy!






Lody śmietankowe:


  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 200 ml śmietany 30% do ubijania
  • 1 łyżka ciepłej przegotowanej  wody

Jajka parzymy, następnie oddzielamy białka od żółtek. W pierwszej misce ubijamy białka i stopniowo dodajemy połowę cukru, w drugiej śmietanę, a w trzeciej żółtka z resztą cukru i łyżką ciepłej wody na jasną puszystą pianę.

Delikatnie połączyć zawartość trzech misek i przełożyć do plastikowego pojemnika. Nakryć folią i odstawić do zamrażarki na 12 godzin.


Lody waniliowe:

Do przepisu bazowego dodajemy nasiona z 1/2 laski wanilii.


Lody czekoladowe:


  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 200 ml śmietany 30% do ubijania
  • 1 łyżka ciepłej przegotowanej  wody
  • 2 łyżeczki kakao

Przygotowując lody czekoladowe zwiększyłam ilość cukru, aby zrównoważyć goryczkę kakao, wyszły wyśmienite! :)



Smacznego!




Przepis zaczerpnięty od Cukrowej Wróżki 

0 komentarze:

Prześlij komentarz