Pleśniak to kolejne ciasto, które nieodzownie kojarzy mi się z dzieciństwem :) Przypadło do gustu moim najbliższym ponieważ uwielbiają kruche ciasta. Jest wiele wariacji, ale dla mnie prawdziwy pleśniak jest z dżemem z czarnej porzeczki oraz jedną warstwą czekoladowego kruchego ciasta. Dodatkowo przepis mojej mamy jest niesamowicie prosty jeśli chodzi o składniki i wykonanie :)
Składniki
Składniki
- 3 szklanki mąki
- kostka masła
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżko kakao
- 2/3 szklanki cukru + 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Dodatkowo
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Z mąki, 1/2 szklanki cukru, cukru wanilinowego, proszku do pieczenia, żółtek i masła zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i do jednej dodać kakao. Uformować kulki, owinąć folią i schować do lodówki przynajmniej na 1,5 godziny.
Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier (2/3 szklanki).
Na posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą blachę (24 cm x 24 cm) zetrzeć na tarce jedną część jasnego ciasta. Posmarować dżemem i zetrzeć ciasto z dodatkiem kakao. Następnie wyłożyć ubite białka i na puszystą pierzynkę zetrzeć ostatni, jasny kawałek kruchego ciasta.
Piec przez około 40-50 minut w temperaturze 180ºC.
Smacznego!
Piec przez około 40-50 minut w temperaturze 180ºC.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz