Ciasteczka waniliowo-migdałowe

Kolejna gwiazdkowa propozycja. Tym razem bardziej tradycyjna :) uwielbiam połączenie wanilii i migdałów :) Przepis zaczerpnięty z bloga Kuchenne Wyliczanki.



Składniki:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g obranych migdałów
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 żółtko
  • 3/4 łyżeczki do pieczenia

Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Wykroić ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec w temperaturze 170ºC przez 10-15 minut.

Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem.


Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz