U nas nadal świątecznie. Makowe ciasteczka z ciasta francuskiego są idealne na każdą okazję, a także lekką alternatywą dla tradycyjnego makowca. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Przepis zaczerpnięty z bloga kulinarnego Rogalik.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- mała puszka masy makowej
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka wrzątku
- sok z 1/2 cytryny
Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na równy, cieńki prostokąt. Posmarować warstwą masy makowej. Jeden z końców ciasta posmarować żółtkiem i zwinąć w ciasny rulon. Pokroić na 1,5 cm plastry.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem. Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C.
W międzyczasie przygotować lukier. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.
Gotowe ciasteczka udekorować lukrem.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz