Ślimaczki makowe

U nas nadal świątecznie. Makowe ciasteczka z ciasta francuskiego są idealne na każdą okazję, a także lekką alternatywą dla tradycyjnego makowca. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Przepis zaczerpnięty z bloga kulinarnego Rogalik.




Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • mała puszka masy makowej
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka wrzątku
  • sok z 1/2 cytryny

Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na równy, cieńki prostokąt. Posmarować warstwą masy makowej. Jeden z końców ciasta posmarować żółtkiem i zwinąć w ciasny rulon. Pokroić na 1,5 cm plastry.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem. Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C.

W międzyczasie przygotować lukier. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.

Gotowe ciasteczka udekorować lukrem. 


Smacznego :)





0 komentarze:

Prześlij komentarz