Na Święta uwielbiam piec gwiazdki. Tym razem postanowiłam przygotować cynamonowe. Zainspirował mnie przepis z bloga Moje Wypieki. Niestety mimo iż, postępowałam zgodnie z instrukcjami moje gwiazdki wizualnie znacznie się różnią od oryginału.
Składniki:
- 180 g masła, zimnego
- 90 g cukru pudru
- 230 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej (ja użyłam skrobi ziemniaczanej)
Dodatkowo:
- około 50 - 100 g mlecznej czekolady do ozdoby
Wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Pamiętać aby podczas wałkowania zbytnio nie ogrzać ciasta. Ja po wykrojeniu gwiazdek odkładałam je ponownie do lodówki i układałam na blasze dopiero przed samym pieczeniem.
Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut (gwiazdki podczas pieczenia mogą stracić kształt) Wystudzić na kratce.
Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła (50 g czekolady) lub 2 łyżkami (100 g czekolady). Gwiazdki ozdobić płynną czekoladą, odkładać na kratkę, do zastygnięcia.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz