Czekoladowe ciasto z migdałami

Jestem wielką miłośniczką czekolady, więc nie mogłam nie wypróbować tego przepisu. Dzięki migdałom i pomarańczowej nucie ma bardzo świąteczny charakter. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku.






Składniki:


  • 100 g ciemnej, gorzkiej czekolady
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g ciasteczek Amaretti
  • 100 g migdałów bez skórek lub płatków migdałowych
  • 170 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • drobno starta skórka z 1 pomarańczy (tylko zewnętrzna, najbardziej pomarańczowa część)
  • 3 - 4 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau, można dać odrobinę aromatu pomarańczowego
  • 100 g masła, miękkiego
  • 4 jajka, rozmiksowane mikserem
  • 3 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao do posypania


Dodatkowo:


  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżki kakao

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Czekoladę (ciemną i mleczną) roztopić w kąpieli wodnej.

Ciasteczka Amaretti oraz migdały zmielić na proszek. Wymieszać je z cukrem, kakao, skórką z pomarańczy i likierem.

Zmiksować na jednolitą masę z masłem oraz jajkami, uprzednio rozmiksowanymi w oddzielnej miseczce. Na koniec zmiksować szybko z roztopioną czekoladą.

Masę przelać do formy o średnicy 20 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut. Nie wyjmować z formy i nie kroić zanim ciasto całkowicie nie ostygnie. Posypać przez sitko cukrem pudrem, a następnie kakao.

Podawać samo lub z bitą śmietaną, świeżymi malinami, lodami czy kremem mascarpone.



Smacznego!






0 komentarze:

Prześlij komentarz