Podczas Świąt nie może zabraknąć wypieków z makiem. Tym razem wariacje na temat makowca, bo zamiast tradycyjnej rolady przygotowałam tartę makową. Przepis zainspirowany Miłość w brzuchu mam.
Składniki na kruchy spód:
- 75 g mąki pszennej
- 75 g mąki krupczatki
- 100 g margaryny
- 1 1/2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę makową:
- 2 szklanki maku
- 100 g masła
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka
- 1 łyżka miodu
- bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, żurawina
Dodatkowo:
- cukier puder do dekoracji
Mąki
wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesypać na
stolnicę, dodać żółtko, śmietanę i pokrojoną w kostkę
margarynę. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30
minut.
Mak
ugotować 30 minut w 1 litrze mleka lub wody.
Odcisnąć
i zmielić 3 razy. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, mak,
miód i bakalie i żółtka. Chwilę podgrzać, na koniec dodać
ubite białka. można użyć gotowej masy makowej - przygotować
zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ciasto
rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (25 cm). Z reszty
ciasta wyciąć gwiazdki lub inne kształty, którymi udekorujemy
wierzch ciasta. Spód piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
ok. 10 minut.
Następnie
nałożyć masę makową i piec przez kolejne 40 minut. Mniej wiecej
na 10 minut przed końcem pieczenia położyć na wierzchu ciasta
przygotowane wcześniej gwiazdki. Po wystygnięciu udekorować cukrem
pudrem.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz