Tarta makowa

Podczas Świąt nie może zabraknąć wypieków z makiem. Tym razem wariacje na temat makowca, bo zamiast tradycyjnej rolady przygotowałam tartę makową. Przepis zainspirowany Miłość w brzuchu mam




Składniki na kruchy spód:


  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g mąki krupczatki
  • 100 g margaryny
  • 1 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Składniki na masę makową: 


  • 2 szklanki maku
  • 100 g masła
  • 150 g cukru pudru 
  • 3 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, żurawina

Dodatkowo:


  • cukier puder do dekoracji


Mąki wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesypać na stolnicę, dodać żółtko, śmietanę i pokrojoną w kostkę margarynę. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Mak ugotować 30 minut w 1 litrze mleka lub wody.
Odcisnąć i zmielić 3 razy. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, mak, miód i bakalie i żółtka. Chwilę podgrzać, na koniec dodać ubite białka. można użyć gotowej masy makowej - przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (25 cm). Z reszty ciasta wyciąć gwiazdki lub inne kształty, którymi udekorujemy wierzch ciasta. Spód piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut.

Następnie nałożyć masę makową i piec przez kolejne 40 minut. Mniej wiecej na 10 minut przed końcem pieczenia położyć na wierzchu ciasta przygotowane wcześniej gwiazdki. Po wystygnięciu udekorować cukrem pudrem. 


Smacznego!




0 komentarze:

Prześlij komentarz