Kolejna piernikowa wariacja to, bardzo intensywne piernikowo-czekoladowe babeczki. Są niesamowicie puszyste, a korzenny krem dodaje świątecznego charakteru. Przepis pochodzi z bloga Świat Wypieków.
Składniki na 12 babeczek:
- 150g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
- szczypta soli
- 100g miękkiego masła
- 160g cukru Dark Muscovado
- 2 duże jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 125ml wrzątku
- 75g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy espresso (ja użyłam bezkofeinowej)
Składniki na krem:
- 100g masła
- 85g kremowego serka typu Philadelphia
- 150-200g cukru pudru
- po 1/4 łyżeczki kardamonu, cynamonu i imbiru
Dodatkowo:
- posypki do dekoracji
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawę
korzenną razem przesiać. Odstawić.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać
po jednym jajku. Kolejne jajko dodawać dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie
połączy się z masą. W trzech częściach dodawać suche składniki na przemian ze
śmietaną.
Do wrzątku włożyć czekoladę i wsypać kawę.
Podgrzewać na wolnym ogniu aż czekolada dokładnie się rozpuści. Lekko
przestudzić. Powoli wlewać masę czekoladową do ciasta i mieszać, aż składniki
się połączą.
Ciasto przelać do papilotek do 2/3 wysokości.
Piec przez 20 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu babeczki zostawić na kilka minut w
foremce, po czym wyłożyć je na metalową kratkę do wystudzenia.
Przygotować krem: masło utrzeć z cukrem na
puszystą masę. Dodać przyprawy, zmiksować. Dodać serek i zmiksować. Krem
przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i dekorować wystudzone
babeczki. Na końcu ozdobić posypką.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz