Świąteczne babeczki z korzennych kremem

Kolejna piernikowa wariacja to, bardzo intensywne piernikowo-czekoladowe babeczki. Są niesamowicie puszyste, a korzenny krem dodaje świątecznego charakteru. Przepis pochodzi z bloga Świat Wypieków.



Składniki na 12 babeczek:


  • 150g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli
  • 100g miękkiego masła
  • 160g cukru Dark Muscovado
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 125ml wrzątku
  • 75g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy espresso (ja użyłam bezkofeinowej)

Składniki na krem:

  • 100g masła
  • 85g kremowego serka typu Philadelphia
  • 150-200g cukru pudru
  • po 1/4 łyżeczki kardamonu, cynamonu i imbiru

Dodatkowo:

  • posypki do dekoracji


Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawę korzenną razem przesiać. Odstawić.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Kolejne jajko dodawać dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. W trzech częściach dodawać suche składniki na przemian ze śmietaną.

Do wrzątku włożyć czekoladę i wsypać kawę. Podgrzewać na wolnym ogniu aż czekolada dokładnie się rozpuści. Lekko przestudzić. Powoli wlewać masę czekoladową do ciasta i mieszać, aż składniki się połączą. 

Ciasto przelać do papilotek do 2/3 wysokości. Piec przez 20 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu babeczki zostawić na kilka minut w foremce, po czym wyłożyć je na metalową kratkę do wystudzenia.
Przygotować krem: masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przyprawy, zmiksować. Dodać serek i zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i dekorować wystudzone babeczki. Na końcu ozdobić posypką.


Smacznego!




0 komentarze:

Prześlij komentarz